Földrengések az elmúlt időszakban

2022 szeptember 22-én Mexikóban sokan egy földrengésre riadtak fel, ami 6,8-as erősségű volt. Ez előtt 3 nappal szintén egy földrengésről számoltak be a meteorológusok, amely ennél kissé erősebb volt, egészen pontosan 7,6-os. Az esemény epicentruma a csendes-óceáni partok közelében volt, lényegében Aguilillától nem olyan messze, körülbelül 24 km-re a településtől. A hatóságok beszámoltak arról, hogy a lakosok többsége az utcára menekült, Uruapan városában pedig jelentős kár keletkezett egy épületben.

Tipp: biztonsággal kapcsolatos cikkünk

Mint már említettük, szeptember 19-én 7,6-os földrengés is megrázta Mexikót, ez akkora volt, hogy még cunami riadót is elrendeltek. Magyar idő tekintetében, hétfő este 8 után történt meg az egész. A liechtensteini parlamentben szeptember 1-én pont arról tanácskoztak, hogy milyen biztosítások vonatkozhatnak egy esetleges földrengés kapcsán a lakókra, de az ülést megzavarta egy 4,1-es erősségű földrengés, így ki kellett üríteni az épületet. A rengést több helyen is érezték, többek között Ausztriában, Svájcban és Németország bizonyos területein is.

Milyen óvintézkedések vonatkoznak a földrengésekre?

Katasztrófa elhárítási terve jellemzően minden országnak van, amelyben megfogalmazzák, hogy mit tegyünk, ha földrengés sújt le ránk. Ezekben szó esik arról, hogy zárt helyen mi a teendő, illetve közlik a szabadban történő eljárásokat is. Elképzelhető, hogy a katasztrófa következtében mozgó járműben ülünk, de ezzel kapcsolatban is olvashatunk információkat a tervben. Az is fel van tüntetve a dokumentumban, hogy földrengést követően, a különféle helyzetekben hogyan járjunk el.

Közzétéve Kategória cikk